Salam buat semua.. waaa.. hari ni saya masak masakan orang pahang. Dah lama tak makan masak lemak jering ni. Atas permintaan biras saya, hari ni saya masaklah lauk ni. Ini memang kegemaran saya. Dulu hubby tak makan jering ni. Tapi sebab dah kawin ngan orang pahang, so dia kena lah belajar makan makanan orang pahang ;-)
Bahan-bahannya;
Beberapa keping Jering (yang dah bersemai) - potong kecik
3 ulas Bawang merah (tumbuk / blend)
1 ulas bawang putih (tumbuk / blend)
1 ulas bawang besar (hiris)
25 ulas cili padi / cili kampung (ikut suka & tahap kepedasan yang anda mahu) - tumbuk / blend
Sedikit kunyit
Santan
Garam secukup rasa
Ikan bilis ( sedikit jer - ni pun ikut suka) - tumbuk / blend
Minyak masak
Cara masak;
1. Panaskan minyak & goreng jering sehingga lembut. Angkat
2. Masukkan bahan tumbuk dan bawang yang dihiris termasuk kunyit - goreng sampai garing
3. Masukkan jering yang telah digoreng tadi
4. Masukkan santan. Masukkan garan secukup rasa & biarkan mendidih
5. Setelah betul-betul mendidih. Tutup api dan siap untuk dihidang.
Rasanya memang sedap. Inilah antara masakan kegemaran orang pahang (Kuala Lipis)
Selamat mencuba ;-)
Fikir-fikirkanlah...
2 comments:
mmg sedak neh..pepalih sedaknye........ buat pedas tambh lemak peeehhh..bepeluh makan..wiii nk cari jering gok laa
fuh mmg sedap pae.. sehingga menjilat jari. Deme pun siap bawak bekal balik ;-) diorang kata 1st time makan masa bertunang ana dulu terus terpikat heheheheheeee
Post a Comment