Thursday, January 29, 2009

Aku Masih Disini

Aku masih disini
Berdiri disini
Bernafas disini....

Hidup ku masih disini
Masaku juga disini
Gelak tawaku tetap disini
Cerita ku juga cerita disini

Bila ia akan berubah?
Bila ia kan menjadi indah?
Lebih indah dari disini...

Aku mencari terus mencari
Mencari pelangi yang indah
Demi melakar sebuah kisah
Buat hiasan sebuah kehidupan

Namun yang pasti...
AKU MASIH DISINI


Inilah cerita aku...

Friday, January 23, 2009

Rezeki...

Hari ini adalah hari gaji aku. Kebiasaanya pada 26hb pada setiap bulan. Tetapi bulan ini 26hb adalah hari cuti umum... so hari ni lah gaji ;-) Seronok juga dapat awal. Tapi kalau dah dapat awal ni.. selalunya awal juga habisnya.

Aku terus membuka payslip sebaik sahaja ia sampai dimeja ku. Nak tengok juga payslip selepas sedikit kenaikan... Agak terkejut aku apabila aku lihat pada amaun yang akhir... (aik apasal banyak sangat ni?) Terus aku meneliti detail payslip tersebut. oooooooooooooooooooo........ Alhamdulillah ada bonus untuk kami. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah atas rezeki yang engkau berikan padaku. Terima kasih juga pada syarikat yang bermurah hati untuk memberikan bonus kepada pekerja-pekerjanya. Semoga Allah memberikan dan memurahkan lagi rezeki syarikat walaupun dalam tempoh yang agak sukar sekarang.

Alhamdulillah... tapi ingat... rezeki ini bukan untuk kita seorang..

Inilah cerita aku...

Thursday, January 22, 2009

Meeting at Tabung Haji


Hari ini aku dikehendaki menyertai 2 rakanku untuk menghadiri mesyuarat di Tabung Haji. Mesyuarat dijadualkan bermula pada jam 10 pagi. Kami meeting bersama En. Azman, manager (administrative) bahagian finance. Mesyuarat berjalan lancar. Tidak terlalu formal. Ia seolah perbincangan biasa sahaja. Seronok berurusan dengannya. Umurnya sudah mencecah 53 thn. Dia telah 35 tahun berkhidmat di TH. Dia menyaksikan naiknya bangunan TH dan TH itu sendiri.

Selain daripada membincangkan hal-hal berkaitan kerja, kami juga turut memperkatakan berkenaan hal-hal lain. Termasuklah adat pepatih, gaji, keluarga dan hal-hal berkaitan TH. Pembatalan subsidi haji (RM2,500) oleh TH, penyelewengan wang oleh pegawai TH, polisi TH dan lain-lain. Seronok berbual dengannya.

Aku seronok mendengar apabila dia bercerita berkenaan kerja. Ia menaikkan semula semangatku untuk lebih gigih bekerja. Hilang segala sakit hati yang berlaku di office tadi. Dia bercakap seolah-olah seorang motivator.

Katanya, kita bekerja untuk gaji (of course) dan utk pahala. Ingat bahawa gaji kita bukan untuk kita seorang sahaja. Ramai yang akan minta dari kita... Syabas, TNB, Giant, Carefoure, etc. Kalau ada RM50 untuk kita pun.... esok mesti ada yang minta lagi.. huhuhuhuuu. Yang pasti, jangan sesekali kata tak cukup. Mesti sebut Alhamdulillah walau berapa pun kita dapat.

Buat sesuatu mesti fokus. Walaupun makan. Fokus dan amanah. Barulah rasa seronok bekerja. Pendek kata... everything perlu fokus.

Perjumpaan kami memakan masa selama 2 jam. Satu tempoh yang agak lama. Kebiasaannya kalau meeting diluar hanya memakan masa 1 jam. Terima kasih atas layanan yang diberikan.

Banyak juga perkara berkenaan TH yang aku ketahui tadi. Termasuk pasal ayam KFC hehehe... (antara perbualan yang terkeluar tajuk).

Inilah cerita aku...

Thursday, January 15, 2009

BOIKOT

Heboh sekarang memperkatakan berkenaan serangan Israel keatas Palestin di bumi Gaza. Setiap kali berita pasti ada cerita mengenai serangan ini. Betapa kejamnya Israel!!! Musuh Islam laknatullah.. Saban hari rakyat palestin dibom. Dibunuh dengan kejam demi mencapai matlamat mereka dalam menghapuskan etnik. Satu dunia mengutuk perbuatam kejam ini. Malaysia tidak ketinggalan dengan turut melancarkan kempen boikot. Pelbagai emel yang aku terima berkenaan palestin dan kempen boikot. Berikut adalah jenama yang perlu di boikot:



Jika dilihat dari senarai tersebut... Banyak jugak yang aku sedang gunakan. Keluaran nestle memang banyak. Milo minum tiap pagi. Nestum kalau malas nak masak sarapan. Ais krim pun dah tak leh beli jenama nestle lah. Nasib baik barangan baby tak guna baby johnson. Tapi ada gak 1 set jenama tu kt umah (hadiah orang kasi). Dia pakai huggies... huhuhuhu... Semalam aku dah belikan dia pampers baru, pampers comfort. Harap yang ni tak de kena mengena dengan Israel. Nescafe pun banyak lagi kt umah. Hari tu tetiba teringin lak nak minum nescafe. Maklumlah waktu pregnant ari tu dilarang minum atas sebab kurang darah. Tu yang nak pulun lepas habis pantang ni. Stok maggie pun ada lagi... Maybelline, Scott, Koxxx... Waaaaaaaaaa.... banyaknyer barangan yang perlu diboikot ni menjadi kegunaan kuuuuu.

Boikot tu boikot juga. Tapi janganlah barang yang memang kita dah beli macam milo yang masih ada setengah tin tu dibuang terus. Semata-mata nak memboikot dan beli yang baru. Itu dah masuk dalam golongan yang membazir. So, habiskan lah yang ada dulu. Kemudian barulah beli jenama yang lain.

Sambutlah kempen 'Belilah Barangan Buatan Malaysia'

Inilah cerita aku...

Wednesday, January 14, 2009

2009 almanac

Pagi tadi aku ada meeting bersama-sama team event. Sudah tentu diketuai dan dikepalai oleh bos aku. Meeting ini membincangkan planning 2009 dan senarai event yang akan dilaksanakan dalam tahun ini. Setakat ini, public workshop sudah dirancang sehingga bulan may. 2 program akan dibuat di Dubai. Sebulan ada lebih kurang 3 program.. huh penat gak.

Kami juga diarahkan untuk come out dengan new module. Alamak!! kena tambah bacaan dan research lah nampaknya... Tapi yang pasti, semua public w/shop aku yang kena handle. Waaaa..... berat gak ni. Mampu ker aku? Sebenarnya aku dah malas nak pergi event. Tapi nak buat macammana... rezeki aku masih disini.

Inilah cerita aku...

Geram

Semalam aku menerima panggilan daripada client yang mahukan post write-up. Aku berjanji dengannya yang aku akan emelkan write-up tersebut dalam minggu ini. Lagipun aku perlu dapatkan write-up tersebut daripada pegawai yang in-charge (yang pasti bukan aku). Dan pegawai tersebut baru sahaja berhenti kerja.

Awal pagi ini aku cari write-up tersebut. Hard copy, soft copy semua tiada! aku cek emel dia. Sepatutnya dia telah sediakan write-up tersebut dalam bulan Nov dan diberikan kepada semua strategic partner. Geramnya aku apabila aku tengok tiada langsung emel dia berkenaan write-up. Ini bermakna dia tak buat dan tak selesaikan kerja dia sebelum dia berhenti!!! Sakitnya hati aku..... sebab aku terpaksa sudahkan kerja dia dan sapu kembali segala salah dia. Bertambah lagi kegeraman ini apabila aku dapati terlalu banyak kesalahan dalam segala kerja dia.

Dari apa yang aku alami ini.. aku dah black list mereka-mereka yang graduate dari ipt P. Bukan aku saja nak kata.. tapi dah banyak pengalaman dengan produk keluaran ipta P ni. Semuanya bad experience. Kawan aku pun kata perkara yang sama. Dan yang pasti syarikat pun akan lebih berhati-hati sekiranya ingin mengambil graduan dari ipt ini bekerja.

Lagi satu pesan aku... bagi sesapa yang nak berhenti, pastikan kerja kita semua selesai. Kalau tak dapat nak selesaikan pun, tolonglah beritahu dan buatlah hand over task dengan teliti dan terperinci. Yang pasti keluarlah dengan imej yang baik :-)

Inilah cerita aku...

Datangnya 2009

Alhamdulillah aku masih diberi peluang oleh Allah untuk bernafas dan hidup dalam tahun ini. Aku memulakan tahun ini dengan khabar gembira. Gaji aku dinaikkan lagi. Alhamdulillah. Berita ini agak mengejutkan aku. Aku tak menduga dalam keriuhan orang mengatakan kegawatan ekonomi pada tahun ini, Syarikat masih mampu menaikkan gaji aku. Ini lebih mengukuhkan lagi kewangan aku. Terima kasih bos... InsyaAllah aku akan bekerja lebih gigih ;-)

Pesanan untuk diri aku: Jangan boros.. Ingat! setiap perbelanjaan kita di kira oleh Allah.

Inilah cerita aku...

Perginya 2008

Hari ini sudah 14 hari kita meninggalkan tahun 2008. Tahun 2008 ini telah merakamkan pelbagai cerita dalam kehidupan ku. Suka duka tersemat kemas menjadi lipatan sejarah serta kenangan. Berikut adalah antara hari-hari penting aku dalam tahun 2008;

1. 14 Jan 08 - Hari pertama my hubby berorientasi untuk kpli-jqaf di IPIK. Dia mengajar di sek Keb Selayang Baru 1. Alhamdulillah dekat dengan rumah. Hanya 5 minit perjalanan dari rumah (tanpa jem). Dan kami pun tak terpisah ;-)

2. 22 Feb 08 - Mendapat berita gembira. Aku hamil 7 minggu!! Alhamdulillah terima kasih Ya Allah. Dan ini menjadi sebab yang kukuh untuk aku menarik diri dari ditugaskan ke luar negara. Nasib baik...

3. 1 April 08 - Secara rasminya syarikat berpindah kebangunan sendiri (4 tingkat di taman Melawati). Design karpet kt level 2 mengikut citarasa aku. (level akulah tu..) Seronok bila bos ikut pilihan kita... termasuk karpet kat bilik dia.

4. 28 Sep 08 - Aku melahirkan anakku Afnan Mujahid. Dapat merasakan sakitnya bersalin dan merasakan betapa besarnya pengorbanan seorang wanita yang bergelar ibu.

5. 19 - 21 Nov 08 - KLIFF 2008. Hari besar bagi setiap warga CERT. Terutama CERT event. Aku tetap hadir membantu walaupun hanya dipejabat (masih dalam pantang)

6. 20-21 Dis 08 - Perkahwinan kakak kesayangan ku. Hari bersejarah bagi dia. Tahniah long. Semoga berbahagia selalu dan tabah mengahadi hidup sebagai seorang isteri.

7. 24 Dis 08 - Permohonan ku gagal. huhuhuhuhuuuuu... Mungkin cerita hidupku bukan disitu. Aku pasrah atas segala yang ditentukan.

Tahun 2008 ini meninggalkan banyak kenangan. Perkara yang paling besar buat diri ku adalah aku dinaikkan pangkat sebagai ibu oleh Allah s.w.t. Ia banyak mencabar emosi da kesabaran aku. Hampir sahaja aku tewas. Setiap masa ada sahaja bisikan-bisikan yang melemahkan aku. Aku mohon kekuatan daripada Allah.... tabahkan diri ini.

Kewangan aku juga semakin kukuh. Alhamdulillah Allah murahkan rezeki aku. Aku dinaikkan gaji. Mungkin rezeki baby. Tapi yang pasti... sepanjang aku mengandungkan Afnan Mujahid, segala kerja aku dipermudahkan Allah. Urusan aku dengan client berjalan lancar. Segala puji bagi Mu ya Allah...

Selamat tinggal 2008. Dan aku masih diCERT...

Inilah cerita aku...

Tuesday, January 13, 2009

Ceritaku.....

Ceritaku adalah cerita aku. Mengandungi cerita mengenai aku, hidup aku, perasaan aku, pendapat aku dan apa-apa sahaja yang aku rasa tangan ku ini ringan untuk menaip. Mungkin luahan perasan, catatan harian kisah tauladan dan sebagainya... ini adalah blog aku dan cerita aku....

Aku aku aku... semuanya tentang aku....
Related Posts with Thumbnails