Saturday, November 26, 2011

KITA & KESIHATAN

Assalamualaikum semua. Maaf kerana tenggelam semula dua tiga hari. Biasalah, berkongsi BB dengan my hubby. So kena lah bergilir-gilir. Bila dah sampai my turn, penyakit malas pun sampai. Nak pula email& FB boleh check trough hp je. So lagi lah malas nak membuka lappy.

Kali ni saya nak berkongsi @ bercerita tentang kesihatan. Nak kata saya sihat sangat pun tidak juga. Tetapi, apa yang penting adalah, KESIHATAN itu AMAT PENTING bagi kita. Kesihatan itu satu nikmat yang tidak terhingga. Pada waktu ini,dalam suasana kehidupan kita yang terlalu banyak ancaman yang menggugat kesihatan, ia menjadi sesuatu yang amat-amat bernilai.

Terlalu banyak ancaman kesihatan. Ancaman utama adalah dari makanan dan minuman. Selain itu, pencemaran udara dan sebagainya. Terfikirkah kita apabila, Doktor suruh kita makan sayur untuk kita sihat. Tetapi sayur itu sendiri telah tercemar dengan pelbagai bahan perosak. Rutin harian kita yang sentiasa sibuk kini juga menyebabkan kita tiada masa dan membuatkan kita mengambil makanan segera dengan kadar yang tinggi. Makanan segera bukan hanya McD, KFC dan .... tetapi makanan dalam tin & 3 in 1 itu juga dikategorikan sebagai makanan segera. Bukan setakat makanan, air yang kita minum juga tercemar. Pernah kita dikejutkan semasa bulan puasa yang lepas dengan berita kanak-kanak meninggal kerana meminum ABC. Kisah mereka yang meninggal dan sakit akibat kencing tikus. Itu belum lagi masalah kencing manis & darah tinggi yang semakin meningkat statistiknya.


Baru-baru ini, semasa saya mengadakan kaunter di sebuah klinik, saya terjumpa rakan lama. Saya bertanya urusan dia ke klinik. Katanya untuk check up kencing manis. Agak terkejut saya kerana dia baru berumur 28 tahun. Dan kencing manisnya pada tahap yang tinggi sehinggakan mesin pembaca tidak dapat merekod bacaan. Na'uzubillah....

Kanser juga kini menjadi penyakit biasa. Kanak-kanak juga kini berisiko mendapat kanser. Kini kesihatan sangat mahal harganya. Kita sanggup melaburkan ratusan ribu ringgit untuk barangan lain (kereta, rumah, tv plasma etc..). Mengapa kita tidak sanggup untuk melabur untuk kesihatan yang menjamin kehidupan yang lebih sempurna?


 My theme now is "Lets Healthy & pretty" hehehehe...... 
"Jom Sihat &cantik"

Fikir-fikirkanlah...

Saturday, November 12, 2011

HASIL MANIK: LAYAH PENGANTIN

Assalamualaikum.... Baru-baru ini saya telah pulang ke kampung bagi merayakan Aiduladha bersama keluarga. Secara sengaja saya diminta oleh adik saya untuk membantunya memanikkan 1 layah pengantin. Mungkin ada sebahagian pembaca sudah sedia maklum yang adik saya adalah seorang beader. Bagi peminat manik boleh melayari blognya http://www.marwadinni.com/

Pada asalnya saya memang minat dengan hasil manik dan menyulam. Pada waktu remaja-remaja dahulu (sekarang pun rasa cam remaja lagi hehehehe), saya pernah membabitkan diri dalam dunia ini. Namun apabila sibuk dengan pelajaran dan kemudian menempuhi alam pekerjaan, perkahwinan dan kini keibuan :-) Saya meninggalkan bidang tersebut. Disebabkan sejarah lampau yang cemerlang ;-) dia memberi kepercayaan kepada saya untuk memberi sentuhan dan mencurahkan idea bagi memenuhi kehendak sipemilik layah.

Saya mulakan dengan design yang sesuai untuk tampalan lace. Kemudian dicantikkan dengan tambahan manik. Namun, saya tak dapat habiskan jahitan disebabkan gangguan daripada hero-hero. So adik saya sudahkan denagn menyambung jahitan manik. So ini adalah hasil kerja kami berdua.. Insyaallah selepas ini saya akan kembali bergiat dalam dunia manik... I'll become a beader!!!

Selamat menjamu mata;





















Inner syria itu dijahit sepenuhnya oleh adik saya marwabeads. Untuk sebarang tempahan manik, anda boleh menghubungi kami ;-)


Fikir-fikirkanlah...

PROJEK KETIKA MENYEPI

Assalamualaikum.. Selamat tengah hari semua. Entri ini sekadar nak menceritakan perkara yang saya lakukan ketika saya menyepi dari berblog. Beberapa bulan yang lepas, saya mengaktifkan diri dalam dunia takaful. Banyak join kaunter. Mengajak orang untuk bersama-sama menyokong mumalat Islam.

Selain itu, saya mengambil tempahan baju kurung untuk Raya Aidilfitri. Agak tak menang tangan juga dibuatnya. Sampaikan baju sendiri pun hampir-hampir tidak terjahit. Tahun ni terasa macam ibu mithali je.. hehehehe... sebab baju melayu anak-anak pun dijahit sendiri. Termasuk sampin mereka. Bila balik kampung, 1 hari tak leh nak bangun, sakit badan sebab 2 hari tak tidur. Menjahit punya pasal huhuhuhuuuu... Upah tempahan serendah RM35 untuk baju kurung dan RM45 untuk baju kurung pahang..

Alhamdulillah hujung tahun ni dah ada yang menempah untuk baju sekolah anak-anak :-)

Di bawah ni saya ada letakkan gambar baju kurung saya dan baju melayu anak-anak.



 Saya bersama hero2..

Fikir-fikirkanlah...

Thursday, November 10, 2011

LAMANYA LAMANYA LAMANYA....



Assalamualaikum semua.. Lamanya saya tidak menulis mahupun menjengah kesini. Ibarat rumah yang lama ditinggalkan sampai naik sawang huhuhuhu.... Sibuk ke? Boleh tahanlah. Bukan setakat blog yang saya tinggalkan, dunia facebook pun jarang saya kunjungi. Saya amat-amat kurang melayari internet setelah saya berhenti dari dunia pejabat. Saya hanya berhenti dari dunia pejabat, bukannya dunia pekerjaan. Alhamdulillah Takaful berjalan lancar. Kini saya menambah lagi cabang perniagaan saya. Doakan saya berjaya.

Terima kasih bagi mereka yang mengunjungi blog saya semasa ketiadaan saya. Dan bagi yang meninggalkan jejak dan mengemail saya, mohon maaf kira saya lambat membalas email. Insyaallah saya akan kembali aktif berkongsi info disini.


Fikir-fikirkanlah...

Wednesday, June 29, 2011

KEMBALI BERSIARAN

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulilah setelah sekian lama menyepi, kini saya kembali bersiaran ;-) Secara rasminya saya telah berhenti kerja pada 26/5/2011. Berhenti dari kerja pejabat. Kerja lain masih banyak menanti. Kini hati rasa lebih tenang. Lebih banyak berdoa, lebih rasa kebergantungan kepada yang Maha Esa. Alhamdulillah, dapat kurangkan dan hapuskan unsur-unsur yang kurang sihat.

Saya dapat luangkan lebih banyak masa dengan anak-anak. Pagi-pagi boleh uruskan anak-anak. Memang seronok. Dah selesai semua baru bergerak untuk mulakan kerja bagi diri sendiri ;-) Kini bergelar sebagai Takaful Consultant sepenuh masa! Alhamdulillah. Semoga Allah memurahkan rezeki saya demi orang-orang yang berada dibawah tanggungan saya. Selain itu, banyak lagi sampingan yang saya buat :-) Saya akan ceritakan sedikit demi sedikit dalam entri seterusnya.

Kita hidup tak lama. Carilah redha Allah. InsyaAllah, setapak kita menghanpiriNya, berpuluh tapak dia hampir kepada kita.



Fikir-fikirkanlah...

Wednesday, May 4, 2011

MULAKAN LANGKAHMU

Assalamualaikum w.b.t

Sedikit motivasi buat diri sendiri. Mungkin sesuai untuk dikongsikan bersama......


 Motivasi untuk diri bagi memulakan dan terus melangkah. Juga sebagai latihan fotografi ;-)

Model: Aiman Mujahid yang sedang tidur.



Fikir-fikirkanlah...

Tuesday, May 3, 2011

MAJLIS RECEPTION: NORSUHANA & MOHD IWAN

Assalamualaikum w.b.t

Hujung minggu yang lepas telah berlangsung majlis persandingan bagi pasangan Norsuhana (adik ipar) & Mohd Iwan. Macam biasa saya dilantik sebagai photographer (cam terror je). So saya menjalankan tugas seperti yang dipinta. Tapi malangnya, terlupa nak pinjam flash dari sifu. Sehari sebelum ada juga survey flash di pekan Parit Buntar. Malangnya kena order dulu. So gunalah apa yang ada. Dibawah adalah sebahagian daripada gambar-gambar yang telah diambil:





Si comel Aiman Mujahid


Fikir-fikirkanlah...

Tuesday, April 26, 2011

MAAF KERANA MENYEPI

Assalamualaikum w.b.t

First of all, saya mohon maaf kerana telah membiarkan laman ini sepi. Kalau rumah tu mesti dah bersawang dan dah naik anai-anai. Tiang pun dah goyang. Kesibukan kerja menghalang saya untuk aktif berblog. (huh! salahkan kerja pula ;-))

Insyaallah selepas ini saya akan lebih fokus kepada laman ini. Hanya tinggal beberapa minggu sahaja lagi untuk saya duduk dikerusi saya sekarang ini. Saya akan meninggalkan tempat kerja saya sekarang dan menjalankan beberapa peluang perniagaan. Itu juga adalah sebab mengapa saya terlalu sibuk sehingga meninggalkan laman ini buat seketika. Biasalah, semakin dekat hari untuk meninggalkan syarikat, semakin banyak tanggungjawab yang perlu digalas.

Sekarang rasa bercampur antara gembira dan sedih. Sedih untuk meninggalkan rakan sekerja dan bos yang baik :-) gembira sebab dah tak terbeban dengan segala 'beban'. Sekarang, saya memilih untuk bekerja sendiri, dan mencari peluang sendiri. Semoga Allah memurahkan rezeki saya demi anak-anak.

Saya ingin menjadi benih yang subur, walau kemana dicampakkannya, ia akan memberi manfaat kepada manusia dan sekitarnya.


 KEJARLAH AKHIRAT, NESCAYA DUNIA AKAN DATANG KEPADA MU...

Fikir-fikirkanlah...

Thursday, March 10, 2011

JALAN-JALAN: MAKAN DI AYAM PENYET AP

Assalamualaikum w.b.t

Kali ni jom kita makan di Ayam Penyet AP pula. Hari Isnin yang lepas, balik dari kampung kami terus ke klinik. Kami ke klinik bagi merujuk masalah merah yang tiba-tiba muncul di badan Aiman. Balik dari klinik dah pukul 1.00. Alang kepalang, badan pun dah penat, saya ajak hubby makan di luar aje lah. Tak perlulah saya nak susah-susah masak di rumah.

Pada awalnya dia ajak makan di Rasamas. Saya tak mahu. Sebab dah biasa makan kat sana. Jadi, saya ajak hubby untuk cuba Ayam Penyet AP. Dulu dah cuba Ayam Penyet Best. Tapi tak berapa best sangat sebab ayam dia agak lembik. Mungkin terlebih penyet. Tapi sambal dia sedap. Bak kata orang sekarang KAW! Resepi di restoran ayam penyet best ni betul-betul jawa. Rasanya macam langsung tiada resepi ala malaysia. Supnya pun sup berempah yang warnanya hitam. Tekak tak boleh terima.





Ini logo Ayam Penyet Best
Ini logo Ayam Penyet AP

Harap jangan tersalah ayam penyet ye lepas ni ;-) Bagi Ayam penyet AP, pada saya masakan dia sedap. Ayamnya tidak terlalu lembik dan tidak keras. Sedang-sedang saja. Sambal memang berbisa. Hidangannya complete dengan sayur celur, timun, kobis, tempe & tauhu goreng. Tumb up! Air pun sedap. Airnya dicampur susu. Sup ekor lembu pun sedap. Sup ni rasa Malaysia. 

Menunya semua di jual berasingan. Ayam penyet lain, nasi lain, sayur lain, sup lain. Sayur yang diserta dengan ayam penyet tak banyak sangat (bagi penggemar sayur). Kalau makan bekeluarga, boleh budget, Ayam penyet order berapa, kalau nak tambah lauk lain pun boleh, tambah sayur pun boleh. Maksudnya, tak perlulah kalau ada 4 orang ahli keluarga, semua order ayam penyet 4. 2 pun dah cukup. Yang lain boleh tambah menu lain. 

Order kami (Saya, hubby, mak & Afnan + Aiman);

3 Ayam penyet (tak abis, 1 bungkus bawa balik)
4 nasi kosong
1 sup ekor lembu
1 capocino blanded
2 kiwi
1 laici

Semuanyan RM54


Harganya pun ok. Insyaallah kami akan kembali menjamu selera disini. Saya beri 5 bintang!









 Liciiiinnnnn.....


Fikir-fikirkanlah...

Friday, March 4, 2011

JALAN-JALAN: MAKAN D' ICE ROOM

Assalamualaikum w.b.t

Hujung minggu yang lepas, tetiba hubby tanya nak keluar jenjalan tak? Saya pun apa lagi, jom! Tapi tak tau nak kemana. Saya ajak ke Taman Metropolitan Kepong. Hubby tak nak. Dia tak suka sangkut dalam jem. Fikir punya fikir, kami decide nak cuba Ice Room yang ada di Prima Sri Gombak. Maklumlah, sekarang, kawasan tersebut dah jadi syurga makanan. Kalau dulu kami yang tinggal di sekitar kawasan Batu Caves dan sewaktu dengannya tak tau nak kemana bila fikir nak makan. Semua tempat makan best-best jauh. Sekarang dah ada Prima Sri Gombak ni, rasa seronok sikit nak keluar jalan-jalan makan-makan.

So, kami pun ke Ice Room. Luarannya tampak menarik dengan warna hijau muda. Rasa cam sejuuukkkk je tempat tu. Luar hijau, dalam hijau pekerja pun berbaju hijau.

Gambar ehsan dari internet amik kat sini

Sampai disana, huh, full house!. Ingat nak duduk dalam (aircond) tapi since so many people, then we choose to take open-air seats. Agak isolated, but its ok coz my sons pun suka buat hal ;-) tak banyak gambar yang diambil. Gambar makanan pun tak sempat nak ambil duk mengetong budak berdua ni.

Saya order, spagetti + icecream nutt
Hubby, lamb chop + icecream kiwi
Mak, chicken chop + icecream yum
Bebudak tu french fries + orange smoothy. 
Total semua RM80.00

 For me, makanannya biasa saja (3 bintang). Spaghetti dia agak masam. Tomato agak terlebih. Tapi Afnan nampak berselera makan spaghettinya. Lamb, saya tak berapa suka tapi hubby kata OK. Chicken chop pun OK saja. Untuk ice creamnya, saya kurang berminat. Semua tak habiskan ice cream. Orange smoothy pun tak berapa best. Terlalu manis. Bagi saya, lepas ni kalau nampak Ice Room, tak delah rasa macam naknya makan kat situuuu... Tambahan pula, service kat sana tak berapa best. Waiter tak mesra alam.

Apa pun enjoy veiwing below photo;





Fikir-fikirkanlah...

Tuesday, March 1, 2011

EPF, WHAT YOU HAVE DONE?

Assalamualaikum w.b.t,



Semalam saya bercuti. Hajat dihati untuk selesaikan urusan pembelian rumah dengan EPF atau KWSP. Saya dan suami nak selesaikan pengeluaran duit KWSP untuk pembiayaan 10% perumahan. Semua dokumen sudah disediakan. Borang pun saya dah print siap-siap dari internet dan sudah lengkap diisi.

Sebelum keluar, suami cek sekali lagi semua dokumen yang diperlukan. Tiba-tiba, Ya Allah!! S&P orang lain punya!!!! Nak tak nak, kami terpaksa jumpa pemaju semula dan minta S&P kami yang asal. Kami terpaksa menunggu pejabat pemaju buka pada jam 11 pagi.

Apabila jumpa pegawai yang bertugas, dia pun terkejut dan minta maaf atas pertukaran dan kesilapan yang berlaku. Tetapi, apa yang lebih memeranjatkan, pemilik S&P yang tertukar dengan kami telah pun selesaikan segala urusan dengan KWSP dan pinjamannya juga telah berjaya. Dia menggunakan S&P kami!!!!

Bagaimana ia boleh diluluskan? KWSP tak cek dulu ke all the documents? How it can be approve sedangkan S&P adalah milik orang lain? It means the S&P is not really an important document in order to get the approval! or in other words, EPF tak buat kerja dengan betul! What i'm concern is, does it will effect our application? or even our account?  

Sekarang, urusan kami tergendala. Pemaju perlu hubungi lawyer dan sediakan S&P yang baru untuk kami.



Fikir-fikirkanlah...

Sunday, February 27, 2011

OUTDOOR CLASS FOR WEDDING PHOTOGRAPHY

Assalamualaikum w.b.t

Semalam saya menghadiri kelas photography untuk wedding photography. Kelas diadakan oleh sifu mudme & Isma. Photographer untuk underoneroof. Lokasi yang di pilih adalah tasik dibelakang mahkamah Shah Alam, di persiaran pegawai.

Saya belajar berkenaan wedding atau lebih tepat mengenali majlis perkahwinan. Apa yang perlu diambil berat semasa majlis dan majlis apa yang perlu dititik beratkan. Apabila dah kenal majlis, saya belajar prinsip DECAF. Menurut sifu, kalau saya dapat cover semua prinsip tersebut, gambar majlis saya sudah sempurna! Saya akan terangkan prinsip DECAF di entri yang lain. 

Tapi, apa yang paling penting dalam photography, DO NOT EVER MISS ANY PART OF YOUR CAMERA!! this what i've learn yesterday coz I leave my SD for my camera!! dont ever overconfident. You must check & double check your camera before leaving for shooting. No one can help you unless you come in group.

Then, we learn about portraiture & creative photography. My sifu said "Kena belajar asah mata" terlalu banyak rasanya apa yang saya belajar semalam. Gambar? nanti saya upload. Nak upload pun nak kena cerita pasal gambar tu kan? banyak nak kena belajar lagi.. lain kali lah ek.. 



Fikir-fikirkanlah...

Sunday, February 20, 2011

OUTDOOR: FRIM, KEPONG

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah hari ini saya berkesempatan untuk buat 1 sesi outdoor dengan sahabat saya norziati. Kebetulan sebenarnya. Sebab suami pun ada kem di sana. Alang-alang nak kesana, saya pun ambil kesempatan untuk buat outdoor fotografi. Sesaja, mencuba KLIK camera sesuka hati. Mencari objek yang rasa cantik dimata dan berkenan dihati. Yang tak bestnya, kami outing tiada guru yang dapat membetul atau mengiakan apa yang kami hasilkan.

Semasa sesi fotografi tersebut, baru terfikir, bagus juga berfotografi. Sekurang-kurangnya berkesempatan dengan lebih teliti untuk menghargai ciptaan Allah dan belajar menilainya. Bagi yang mempunyai ilmu dalam bidang fotografi, anda dialu-alukan untuk memberi sebarang komen kepada hasil dibawah. Semoga ilmu yang ada dapat dikongsi bersama. Bagi sahabat-sahabat lain komen-komen anda amat saya hargai dan alukan.

Selamat menjamu mata dengan gambar yang dihasilkan daripada ASN KLIK ;-)











 Semuanya yang tumbuh dari pokok yang mati





Fikir-fikirkanlah...
Related Posts with Thumbnails