Salam semua, semalam berbuka saya buat sup tulang. Hubby nak makan. Tapi gambonya lupa nak amik. so kongsi resepi jer lah ek..
Bahan;
Sekilo tulang (ada daging skit lah. Takkan nak 'gerhe'* tulang je kan)
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 bunga cengkih
2 buah pala
2 inci halia
5 biji bawang merah - mayang
3 biji bawang putih - ketuk
sedikit lada hitam - tumbuk
sedikit minyak masak
Garam untuk perasa
1 sup bunjut
Cara;
1. Basuh daging dan rebus sehingga daging empuk. Masukkan sup bunjut.
2. Tumis semua bahan diatas sehingga bawang kekuningan. masukkan ke dalam periuk rebusan daging tadi.
3. Boleh masukkan daun sup + perahan limau bagi yang gemar. Saya tak masukkan sebab hubby tak suka.
*Gerhe - gigit mengikut loghat pahang hehehehe tak tau nak dieja camne
Diingatkan ini adalah cara saya masak sup tulang ;-)
Fikir-fikirkanlah...
No comments:
Post a Comment