Pages

Monday, August 16, 2010

SUP TULANG

Salam semua, semalam berbuka saya buat sup tulang. Hubby nak makan. Tapi gambonya lupa nak amik. so kongsi resepi jer lah ek..

Bahan;

Sekilo tulang (ada daging skit lah. Takkan nak 'gerhe'* tulang je kan)
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 bunga cengkih
2 buah pala
2 inci halia
5 biji bawang merah - mayang
3 biji bawang putih - ketuk
sedikit lada hitam - tumbuk
sedikit minyak masak
Garam untuk perasa
1 sup bunjut

Cara;

1. Basuh daging dan rebus sehingga daging empuk. Masukkan sup bunjut.

2. Tumis semua bahan diatas sehingga bawang kekuningan. masukkan ke dalam periuk rebusan daging tadi.

3. Boleh masukkan daun sup + perahan limau bagi yang gemar. Saya tak masukkan sebab hubby tak suka.

*Gerhe - gigit mengikut loghat pahang hehehehe tak tau nak dieja camne

Diingatkan ini adalah cara saya masak sup tulang ;-)

Fikir-fikirkanlah...

No comments:

Related Posts with Thumbnails