Pages

Saturday, August 14, 2010

JUADAH BERBUKA: NASI TOMATO

Salam semua, amacam puasa hari ni? Semalam untuk juadah berbuka Alhamdulillah saya dengan jayanya telah membuat nasi tomato. My hubby & my sil kata seeeeddddaaapppp hehehehe.. Saya refer majalah rasa untuk buat menu ni. Tapi ada gak yang saya ubah dan kurangkan mengikut keadaan semasa ;-)

Jom kita check it out resepi;

Nasi Tomato:

1 cawan beras - basuh & toskan airnya
3 biji bawang merah - kisar
1 biji bawang putih - kisar
1 kulit kayu manis2 bunga lawang4 bunga cengkih2 buah pala
1 batang serai (tp saya tak masukkan sebab dah abis)
Daun pandan (xmasuk sebab xde)
Air mengikut sukatan beras (ikut biasa kita masak nasi)
2 1/2 sudu tomato puri
3 sudu planta (boleh guna minyak sapi)
375 ml susu cair (xletak sebab xde)
Garam & gula secukup rasa

Cara:

1. Panaskan planta masukkan bahan kisar, serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga. Goreng sampai kuning. masukkan tomato puri. Kacau hingga sebati
2. masukkan air + susu cair. Kacau hingga didih.

3. Masukkan beras dan tanak seperti biasa. (kalau rasa air tak cukup tambahkan lagi bagi memastikan nasi masak dengan elok) bila nasi dah hampir masak, kacau2 sikit.

Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - perap garam kunyit dan goreng (jangan goreng terlalu garing)
5 biji bawang merah - kisar
3 biji bawang putih - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1 inci halia - kisar
1 batang serai - ketuk1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 bunga cengkih3 sudu cili giling
5 sudu sos cili
2 sudu tomato puri
2 sudu gula merah
Garam & gula secukup rasa

Cara masak;

1. Goreng bahan kisar berserta bhn penumis + cili giling + serai. Goreng sampai naik minyak / garing. masukkan tomato puri + sos cili. Goreng garing. Masukkan gula merah. Perasakan dengan garam & gula.


2. Akhir sekali masukkan ayam dan tomato potong kalau suka.


Dalca


Bahan-bahan;

2 genggam kacang dhal - rendam2 biji kentang - dipotong
1 lobak - dipotong
2 biji terung - dipotong
5 kacang panjang - dipotong
4 ulas cili merah besar - dipotong
2 sudu rempah dalca (beli siap kat giant ;-) so tak perlu nak sukat rempah kari & kunyit etc )
1/2 sudu cili giling
1 bawang besar - kisar
2 bawang kecil - kisar
2 bawang putih - kisar1/2 inci halia - kisar
1 batang serai - kisar
sedikit isi ayam
2 sudu air asam jawa
1 mangkuk santan cair
2 mangkuk air
Minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa

Cara masak;
1. Panaskan minyak dan goreng garing bahan kisar. Masukkan rempah dalca dan goreng sampai garing. Masukkan santan + air. masukkan kacang dhal + kentang. biar didih.

2. Masukkan semua sayur yang telah dipotong (masukkan sayur keras dulu. sayur yang mudah lembut masukkan kemudian). biarkan didih. Perasakan dengan garam & gula.


Jelatah;

Bahan;

1/2 biji nenas - potong
1 biji timun - potong
2 biji cili merah besar - potong
1 biji bawang besar - mayang
sedikit cuka makan
sedikit gula & garam

Cara buat;

1. Campur semua bahan dan gaul rata. Siap

Harap maaflah yer sebab gambar-gambar diambil lepas lauk dah diambil untuk makan berbuka ;-) ....

Hari ni nk masak sup tulang insyaallah....





Fikir-fikirkanlah...

No comments:

Related Posts with Thumbnails