Monday, August 9, 2010

MENYUSU KETIKA HAMIL

Salam semua, hari ini sesi berbual-bual dengan rakan sekerja :-) saya pun rasa tak sedap badan sekarang ni. So kejap lagi nak ke klinik. Tapi diingatkan, entri ni bukan untuk saya tau ;-)

Tadi sahabat saya ada mengajukan masalah berkenaan menyusu ketika hamil. Dia diberi khabar gembira beberapa hari yang lalu. Iaitu mengandungkan anak kedua. Sekarang dia masih menyusukan anak pertamanya. Dan umur anak sulongnya adalah 1 thn 1/2 ++. So bile saya jalan-jalan di blog kengkawan, saya terjumpa info ini dari blog Coretanku. Info berkenaan tandem nursing. Butirannya seperti dibawah;

Setakat ni rasanya belum ade lagi bukti atau kajian yg menunjukkan yang menyusukan anak boleh memudaratkan kandungan, tu bagi golongan ibu2 yg tak berisiko la, tapi bagi golongan dibawah ni memang tak digalakkan langsung untuk tandem nursing ni... (suzana, pinjam tempek kt sini ek)

.Golongan yang berisiko dan tak digalakkan untuk Tandem nursing atau penyusuan ketika hamil ialah:
 • Ibu yg pernah melahirkan bayi pra matang,
 • Hamil kembar
 • Menunjukkan tanda-tanda akan melahirkan lebih awal dari tarikh jangkaan,( ia patut diberi perhatian kerana oksitosin boleh merangsang kontraksi dan boleh menyebabkan kelahiran pra matang )
 • Pernah keguguran
 • Mengalami pendarahan ketika hamil
 • dan lain2 kehamilan berisiko tinggi
Menurut kajian, rahim tidak memahami “mesej” daripada oksitosin untuk memulakan kontraksi sehinggalah kandungan berusia lebih kurang 24 minggu. So, penyusuan sehingga kandungan berusia 20 minggu masih dianggap selamat, dan ibu2 juga tak perlu la tergesa2 hentikan menyusukan anak sebaik mengetahui yg diri mengandung. Namun begitu, amat penting bagi ibu2 yg berhasrat ingin meneruskan penyusuan (Tandem Nursing) ni untuk mengambil kira perkara2 dibawah bagi menjamin perkembangan kandungan yg sempurna, kesihatan ibu, dan emosi anak yg menyusu, :

.Perkara yg perlu ditekan sekiranya ingin meneruskan Tandem Nursing atau penyusuan ketika hamil ialah:
 • sejarah perubatan,
 • Doktor mengesahkan yg kandungan anda berada dalam keadaan Ok dan boleh meneruskan penyusuan
 • tahap keselesaan fizikal dan emosi,
 • usia anak dan keperluan penyusuannya, (Jika anda menyusukan bayi berumur kurang dari enam bulan sewaktu mengandung, anda perlu memantau perkembangan dan pertambahan berat badannya Minta nasihat pakar kanak-kanak tentang perkembangan berat badannya. Anda mungkin perlu menambah susu formula )
 • Pengambilan makanan yg berkhasiat
 • Mendapatkan berat badan yg sesuai/ideal
 • Mempunyai dan menikmati masa rehat yg mencukupi
.Penting bagi ibu2 yg ingin menyusu ketika hamil tahu bahawa:
 • Penyusuan sewaktu mengandung tidak akan menghalang janin mendapatkan zat makanan yang diperlukannya.
 • Ia juga tidak akan melemahkan tubuh ibu.
 • Anda Mungkin akan berasa letih dan tidak bermaya..jadi rehat yg secukupnya amat2 diperlukan.
 • Kita juga akan mengalami rasa sakit pada puting kerana puting menjadi lebih sensitif ketika hamil. cuba tukar posisi anak ketika menyusu, pastikan lekapan bayi adalah betul dan cuba berfikir perkara lain dan bernafas dalam2 bagi mengurangkan rasa sakit tadi.
 • Amat penting bagi ibu2 mengambil makanan atau menepati diet mengikut keperluan piramid makanan yg betul. makan makanan yg berzat dan minum air mengikut kuantiti yg diperlukan badan.
 • Sewaktu mengandung kebanyakan ibu akan mengalami masalah dalam penghasilan susu disebabkan oleh perubahan hormon.
 • Malah, sewaktu trimester kedua, susu itu akan mula berubah menjadi kolostrum. Kuantiti dan rasa susu akan berubah secara mendadak. Oleh kerana itulah, kebanyakan bayi akan bercerai susu dengan sendirinya setelah menganggap rasa susu berbeza daripada biasa.
 • Perlu diingat, setelah anak berumur satu tahun, susu bukanlah lagi diet utama anak-anak. Anak sudah harus diberi makanan lain utk memenuhi keperluan zat mereka. Penyusuan pada waktu ini lebih kepada pengisian emosi yang tiada tolok bandingnya. Jika pada masa ini ibu memilih untuk memberhentikan penyusuan, ibu harus pandai membahagi masa yang lebih utk memujuk anak yang baru bercerai susu ibu.
 • Jika anda tidak berhajat untuk menyusukan anak anda selepas bayi dalam perut lahir ('tandem nursing'), maka anda perlu membuat perancangan untuk menyapihnya semasa hamil ini. Jika anda ingin menyapihnya selepas kelahiran bayi baru, mungkin dia akan merasa terganggu emosi. Cara yang biasa diamalkan, "jangan tawarkan, tetapi jangan menolak jika dia nak"
 • Ada sesetengah doktor yg kurang support BF apatah lagi Penyusuan ketika hamil ini, so cuba la dapatkan pendapat kedua atau ketiga dari gynea yg berbeza, juga dapatkan pandangan dari pakar laktasi berkaitan isu iini.
 • Ada sesetengah pendapat mengatakan kalau hamil dan menyusukan anak, boleh mengakibatkan bayi di dalam perut tak mendapat zat yg secukupnya. setakat ni tiada kajian yg menyokong pendapat ni, Anak anda tidak akan 'mencuri' kolostrum dan lain-lain khasiat daripada adiknya yang masih dalam perut jika dia menyusu, kerana badan anda tahu yang mana yang perlu didahulukan.disini uniknya ciptaan allah S.W.T ni, dimana badan ibu itu sendiri akan menyalurkan zat yg secukupnya mengikut keperluan kandungan, susu untuk si anak dan keperluan badan ibu itu sendiri, dengan syarat ibu itu mengambil makanan yg seimbang, menjaga kesihatan dengan baik dan mendapat rehat yg secukupnya...dan sentiasa berdoa agar Allah permudahkan segalanya untuk kita
 • Jika ada yg mengatakan penyusuan boleh mengakibatkan keguguran, mungkin ade betulnya jika anda tergolong dalam golongan yg berisiko tetapi jika sebaliknya dan doktor gynea mengesahkan yg anda selamat untuk meneruskan tandem nursing, InsyaAllah dengan izin Allah semuanya akan selamat...banyakkan berdoa dan Tawakkal...
 • Sekiranya betul Penyusuan itu sudah termaktub boleh memudaratkan janin didalam rahim, pasti para ilmuan dan ulamak islam dah membahaskan kejelasan hukum berkaitan hal ini ..setakat yg saya tahu, ade hadis berkaitan hal ini, seperti dibawah  Terdapat hadis di dalam soheh Muslim di mana Rasulullah s.a.w. bersabda; “Aku pada mulanya berhasrat menegah al-Ghilah hinggalah diberitahu kepadaku bahawa orang-orang Rom dan Parsi melakukannya dan tidak ada kesan mudarat pada anak-anak mereka (maka aku tidak jadi menegahnya)” (HR Imam Muslim dari Judamah binti Wahab al-Asadiyyah r.a.).

  Menurut ulamak, al-Gilah mempunyai dua maksud; (maksud pertama;) mensetubuhi isteri ketika ia sedang menyusukan anak (dibimbangi ia akan mengandung pula dan memudaratkan anak yang sedang disusui). (Maksud kedua;) seorang wanita menyusui anak ketika ia sedang hamil/mengandung.

  Hasrat Nabi s.a.w. menegah perbuatan tersebut ialah kerana dibimbangi perbuatan tersebut akan memudaratkan bayi yang sedang menyusu. Menurut tabib-tabib Arab di zaman Nabi; susu wanita hamil adalah penyakit dan orang-orang Arab tidak menyukainya dan mereka akan menjauhkan anak-anak mereka darinya. Kerana itu, Nabi berhasrat melarangnya. Namun apabila Nabi mendapati orang-orang Rom dan Parsi telah biasa melakukannya dan tidak ada sebarang kesan tidak elok pada anak-anak mereka, maka baginda menarik semula hasrat baginda. Imam an-Nawawi menegaskan; “Di dalam hadis ini terdapat keharusan al-Ghilah kerana Nabi tidak menegahnya dan baginda menjelaskan sebabnya” (Lihat; Syarah Soheh Muslim, juz. 10, kitab an-Nikah, bab Jawaz al-Ghilah…)
  untuk lebih kepastian rujuk la pakar2 agama atau ustaz2 atau ustazah ya...

Fikir-fikirkanlah...

4 comments:

armouris said...

info tentang penyusuan bayi di SIHAT SELALU - Masalah Penyusuan Bayi

terokai seni said...

hemmm al-quran pon kata menyusus sehingga dua tahun mesti ada banyak hikmahnya

CERITAKUASN said...

armouris - tq

cemomoi - yup.. betul tu. setiap apa yang Allah aturkan pasti terjamin baiknya.

Anonymous said...

mohon SHARE

Related Posts with Thumbnails