Wednesday, December 29, 2010

ROTI GULUNG SARDIN

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama tak buat entri masak memasak. Juadah ni buat untuk sarapan pagi tadi. Alhamdulillah sempat gak masak. Hubby minta nak makan untuk sarapan. Sebagai isteri, kita adalah yang menurut perintah ;-) seronok dapat buat sarapan untuk family kan kan kan...

Ini memang resepi keluarga. Kuih ini juga adalah antara yang paling hot jualannya semasa kami berkedai dulu ;-) tanpa melengahkan masa lagi, jom tgk camne nak buat roti ni.

Bukti tak masuk minyak!! masih nampak struktur roti yang berwarna putih!



Bahan-bahannya;
1 buku roti - kukus
1 biji telur (guna sebagai gam untuk melekatkan roti)

Bahan untuk inti;

1 tin sardin
1 biji bawang besar - mayang
5 biji cili padi - potong halus

Bahan untuk menggoreng;
1 senduk tepung gandum
1/2 senduk tepung goreng adabi
sedikit garam
sedikit pewarna kuning telur

Cara;

1. Kukus roti sehingga lembut (lebih kurang 5 minit) jangan sampai lembik
2. Inti; goreng bawang dan cili. Dah garing, masukkan sardin. Goreng sambil hancurkan sardin
3. Gulung roti bersama inti sardin. Pastikan semasa menggulung, tarik dan ketatkan roti bagi mengelak minyak masuk.
4. Gam roti dengan telur
5. Bancuh kesemua bahan tepung goreng
6. Celup roti dalam tepung dan goreng sehingga garing. Pastikan anda goreng dalam minyak yang banyak dan panas.


Tips: Gunakan roti yang murah sahaja eg: 1 buku RM1.50. Tak perlu guna roti yang berjenama (terlalu lembut dan berpora). Ia bagi mengelakkan masuk minyak.

Fikir-fikirkanlah...

4 comments:

Anonymous said...

sebelum gulung ,roti tu xperlu di penyek jadi lempeng duluke ana?
-shafida-

CERITAKUASN said...

ida ~ tak perlu. nanti tak dapat lah rasa texture roti tu.

mudme said...

sedappp... dah makan..
tq kak ana.. ehehee...

CERITAKUASN said...

hehehehe... sama-sama.. ada rezeki nanti akak buat lagi insyaallah :-)

Related Posts with Thumbnails