Sunday, February 27, 2011

OUTDOOR CLASS FOR WEDDING PHOTOGRAPHY

Assalamualaikum w.b.t

Semalam saya menghadiri kelas photography untuk wedding photography. Kelas diadakan oleh sifu mudme & Isma. Photographer untuk underoneroof. Lokasi yang di pilih adalah tasik dibelakang mahkamah Shah Alam, di persiaran pegawai.

Saya belajar berkenaan wedding atau lebih tepat mengenali majlis perkahwinan. Apa yang perlu diambil berat semasa majlis dan majlis apa yang perlu dititik beratkan. Apabila dah kenal majlis, saya belajar prinsip DECAF. Menurut sifu, kalau saya dapat cover semua prinsip tersebut, gambar majlis saya sudah sempurna! Saya akan terangkan prinsip DECAF di entri yang lain. 

Tapi, apa yang paling penting dalam photography, DO NOT EVER MISS ANY PART OF YOUR CAMERA!! this what i've learn yesterday coz I leave my SD for my camera!! dont ever overconfident. You must check & double check your camera before leaving for shooting. No one can help you unless you come in group.

Then, we learn about portraiture & creative photography. My sifu said "Kena belajar asah mata" terlalu banyak rasanya apa yang saya belajar semalam. Gambar? nanti saya upload. Nak upload pun nak kena cerita pasal gambar tu kan? banyak nak kena belajar lagi.. lain kali lah ek.. 



Fikir-fikirkanlah...

5 comments:

zarin said...

bestnya...saya suka tngok gambar cantik :D

cemomoi said...

sapa la pelanggan pertama tu

izahdaut said...

gambor ana nak tengok..kome gok tak berpeluang nak belajo..

izza said...

sila belajar rajin2 ye, udah pandai nnti buleh amik gamba majlis saya

CERITAKUASN said...

zarin ~ memang seronok tengok gambar yang cantik ;-) bleh hilang tensen

cemomoi ~ pelanggan pertama dah lepas. Pelanggan ke-2 pun dah sudah ;-) ni tunggu next assignment.

pae ~ gambo belajar ni besa2 je.. kita tggu gambar client nnt ek hehehehe

izza ~ wokey.. no prob. Tgh mengasah bakat & mengasah mata ;-)

Related Posts with Thumbnails