Monday, November 29, 2010

DOA MUSTAJAB

Assalamualaikum w.b.t.Hari ni saya nak cerita berkenaan waktu-waktu atau keadaan yang mustajab untuk berdoa insyaAllah...

  1. Antara azan dan iqamah. Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: "Doa antara azan dan iqamah tidak akan ditolak.
  2. Sepertiga malam. Sesungguhnya Rasulullah bersabda: "Allah akan turun ke langot dunia aetiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir seraya berfirman: "sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka aku akan mengampuninya".
  3. Pemimpin adil, orang berpuasa & orang teraniaya. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: "3 orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang yang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang teraniaya. Allah menangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit terbuka".
  4. Ketika sujud. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: "Aku dilarang membaca Al-Quran ketika sujud & ruku. Waktu yang paling dekat hamba dan Tuhannya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika sujud".
  5. Ketika ayam berkokok. Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah kerana sesungguhnya binatang itu melihat malaikat. Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah daripada golongan syaitan kerana binatang tersebut melihat syaitan".
  6. Malam hari. Ubadah bin As-Shamit berkata bahawa Rasulullah bersabda: "Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan atau berdoa, doanya akan dimakbulkan. Apabila beliau berwuduk (dan mengerjakan solat malam), solatnya akan diterima Allah"
  7. Ata bin Abi Rabah berkata: "Telah sampai padaku bahawa Rasulullah bersabda: "sesiapa yang membaca surah Yasin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan".
  8. Tidak terburu-buru (sabar). Hadis daripada Abu Hurairah, Rasulullahbersabda: "Doa seseorang itu akandikabulkanselagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata: Aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan.
  9. Hari Jumaat. Hadis daripada Abu Hurairah: Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat. Lalu baginda bersabda: "Pada hari Jumaat itu ada satu saat. Bilamana seorang muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu".
 Berdoalah dan berdoalah. Sesungguhnya Allah suka hamba yang sentiasa berdoa dan meminta kepadanya.Fikir-fikirkanlah...

No comments:

Related Posts with Thumbnails