Assalamualaikum w.b.t
Hari ini kita bermula dengan entri masak memasak. Alhamdulillah semalam dapat saya masakkan ikan tongkol masak sambal untuk hidangan makan malam kami. Suami minta masakkan macam tu. So saya tanya, "nak masak guna cili padi or cili kering". Macam biasa, jawapan yang memang sudah diagak "Ikut ummilah". Hubby saya ni memang susah nak cakap kalau bab makan. Yang bestnya dia tak cerewet. Makan je apa yang saya masak. Ok, tutup cerita tu. Kita sambung bab masak memasak.
Bahan-bahan:
Bahan ikan goreng;
3 ketul ikan tongkol
sedikit garam
sedikit kunyit
sedikit minyak masak untuk menggoreng
p/s: jangan guna minyak banyak. Minyak dah susah nak dapat sekarang ;-)
Bahan sambal;
10 tangkai cili kering (buang biji) - tak perlu rebus, terus blend.
1 biji bawang besar - 1/2 biji blender & 1/2 biji mayang
2 biji bawang putih - blend
1 keping asam keping
Cara-cara:
1. Goreng ikan sampai masak
2. Tumis bahan yang di blend tadi + bawang yang dimayang. Masukkan garam & gula + asam keping. Tumis sampai garing, Masukkan ikan dan siap untuk dihidang!
CEPAT, RINGKAS & SEDAP!!
Fikir-fikirkanlah...
No comments:
Post a Comment